Meny

Samhällsengagemang

Tranemo kyrka

Vi är lokala, vi vill hjälpa våra kunder till en sund och hållbar ekonomi och vinsten ger vi tillbaka till samhället. 

Vår sparbanksidé

Sparbanksidéen
Vår sparbanksidé är hjärtat i allt vi gör och den är lika aktuell idag som när vi startade 1904. Den handlar om:

  • vår lokala förankring. 
  • viljan att hjälpa människor och företag till en sund och hållbar ekonomi. 
  • att en del av vinsten går tillbaka till samhället.
     

Vi är en egen bank
Sparbanken Tranemo är en självständig fullservicebank med kontor i Tranemo. Alla beslut fattas i Tranemo. Banken har ett omfattande samarbete med Swedbank gällande produkter och tjänster.

Vår historia

Sparbanksrörelsen startade 1810 när den skotska prästen Henry Duncan etablerade den första sparbanken i Ruthwell, Skottland. Hans idé var att vem som helst, när som helst skulle få sätta in hur små belopp som helst och dessutom kunna ta ut dem när de ville. Han ville hjälpa alla till det vi idag kallar en sund ekonomi.

En viktig del av Duncans idé var att ingen person skulle äga en sparbank. Vinsten skulle återinvesteras i det område där banken var verksam.  Vinsten stannar kvar i den lokala sparbanken och det lokala samhället till nytta för banken, kunderna och samhället. En sparbank verkar tillsammans med lokalsamhället, vilket innebär att banken är beroende av hur det går för området där den finns och har ett starkt intresse för lokalsamhällets utveckling.

I Sverige bildades den första sparbanken i Göteborg år 1820, och därefter växte antalet sparbanker snabbt. Sparbanken Tranemo grundades 1904 i Nittorp utifrån samma idé att ge allmänheten möjlighet att hantera sin ekonomi på ett sunt sätt.

Bolagsformen innebar då, och innebär fortfarande, att bankens vinst används för att stärka bankens ekonomi inför framtida påfrestningar och till samhällsnyttiga projekt inom verksamhetsområdet.

Two girls pays for a bun

Ung ekonomi

Vi vill ge barn och ungdomar ökade kunskaper och förståelse för hur de genom olika val kan påverka sin privatekonomi - både nu och längre fram i livet. Våra föreläsningar för skolor och föreningar är kostnadsfria.

Barista som hänger på disken med en ipad i handen

Ung Företagsamhet

Unga är Sveriges framtid och fler företagare behövs, därför samarbetar Swedbank och sparbankerna med Ung Företagsamhet och lär unga om entreprenörskap.

En pappa sitter tillsammans med sina två barn med två pumpor i knät

Veckopengens dag

Vi vet att barn som får en egen peng att hushålla med lättare lär sig om ekonomi inför sitt vuxna liv. Som en påminnare om hur viktigt det är att lära barn om pengar vill vi införa Veckopengens dag.

Tre personer kramar varandra och ler mot kameran - en äldre herre och en dam samt en yngre kvinna

Sponsring

Vi har en lång tradition av att vara sponsor till det svenska föreningslivet. Vår fokus är främst samarbeten med organisationer som jobbar med barn och ungdomar. Om ni söker sponsorer är ni välkomna att kontakta ett av våra bankkontor.

Tidningen Lyckoslanten

Lyckoslanten och Spara & Slösa har i många år inspirerat barn till ekonomiskt hållbart tänkande med frågor som: Vad är privatekonomi? Hur når jag mina drömmar? Vad vill jag förändra i mitt liv - och i samhället?

Tidningen ges ut fyra gånger per år och skickas gratis till landets skolor, årskurs 4-6.

Spara och slösa